/ Thinkstock/Getty Images
Швеция настоява служителите да продължават да работят от дома през цялата есен, съобщи сайтът „The Local”. На съвместна пресконференция министърът на здравеопазването на Швеция и главният епидемиолог обявиха актуализирани насоки за есента, включително продължаваща препоръка за работа от вкъщи.

Всеки в Швеция, който може да работи от вкъщи, трябва да продължи да го прави през цялата есен, като продължение на насоките за борба срещу разпространението на коронавируса, които се прилагат от средата на март.

Бизнес от банята: 1 на всеки 6 души води видеоконферентен разговор оттам

Според Агенцията за обществено, това ще помогне за намаляване на задръстванията в обществения транспорт. Това е особено важно за здравето на хората, които не могат да работят от дома.

Няма да се въвеждат нови изисквания за ползване на обществения транспорт, но всички граждани трябва да продължат да следват настоящата препоръка да използват алтернативни видове транспорт и да избягват час пик, когато това е възможно.

Министърът на здравеопазването Лена Халенгрен подчерта, че през последните месеци са настъпили много промени. Радващо е, че броят на заразените намалява, както и броят на смъртните случаи. Това е положително развитие, което е резултат от предприетите стъпки и ежедневната промяна на живота в Швеция.

54% от германските фирми искат постоянно да работят от вкъщи

„Все още сме в пандемия. Виждаме как избухват нови огнища в света и в Европа. Трябва да направим всичко, за да задържим положителното развитие на ситуацията в Швеция”, подчерта тя.

В момента няколко правителствени агенции „работят интензивно“ по подготовката на страната, основана на три възможни сценария на разпространението на инфекцията.

Правителството е разпоредило местните власти да напомнят на гражданите необходимостта да спазват препоръките, тъй като „интелигентни ежедневни решения" ще имат решаващо значение за развитието на обстановката в страната.

Плашещ модел – какви може да са последствията от продължителна дистанционна работа (ВИДЕО)

Най-вероятната перспектива е инфекцията да продължи да се разпространява и през есента, вероятно по-слабо. Остава висок рискът тя да се избухне отново на места, където е била по-слабо разпространена.

Главният епидемиолог подчерта, че шведският модел фокусиран върху създаването на устойчива стратегия с препоръки, които хората могат да следват дългосрочно, така че много от тях ще останат в сила, включително препоръката да работят от дома.

Що се отнася до това защо Агенцията по обществено здраве не препоръчва носенето на предпазни маски, беше уточнено, че, според експертите, това не е подходяща мярка „в момента“, а е по-важно запазването на социалната дистанция.
БГНЕС