Ще пазят парите на нобеловия лауреат за мир Лю Сяобо на негово име
Ще пазят парите на нобеловия лауреат за мир Лю Сяобо на негово име / снимка: Reuters, архив

Нобеловата фондация заяви днес, че парите, които трябва да получи тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир - китаецът Лю Сяобо, ще се пазят на негово име, предаде ДПА. Дисидентът излежава 11-годишна присъда в китайски затвор и Пекин не му позволява да замине за Осло, за да присъства на церемонията по връчването на отличието на 10 декември.

„За съжаление, това не се случва за първи път в историята на Нобеловите награди”, каза изпълнителният директор на Нобеловата фондация Михаел Сулман. Той заяви, че подобни ситуации е имало при връчването на Нобеловата награда за мир на съветския физик Андрей Сахаров и на мианманската опозиционна лидерка Аун Сан Су Чжи, както и на Нобеловата награда за литература на съветския дисидент Александър Солженицин. Сулман обясни, че ако лауреатът се откаже от наградата, парите се връщат във фондацията.

В същото време той коментира още, че опитите на Китай да накара други страни да бойкотират церемонията в Осло са безпрецедентни, допълва БТА.

Нобеловата фондация е създадена, за да управлява активите, оставени от шведския индустриалец и изобретател на динамита Алфред Нобел, на чието име са учредени наградите. Тази година сумата, която ще получат нобеловите лауреати, е 10 млн. шведски крони (1,5 млн. долара).

Нобеловата награда за мир се връчва в норвежката столица Осло, а отличията за наука, литература и икономика - в шведската столица Стокхолм. По традиция церемониите се състоят на 10 декември, датата, на която се отбелязва годишнината от смъртта на Нобел.