/ БТА
Съюзниците на Германия продължиха днес да оказват натиск върху канцлера Олаф Шолц, призовавайки за изпращане на германските танкове "Леопард" в Украйна преди решаваща среща между министри на отбраната в петък, предаде Ройтерс.

До момента Берлин се въздържа от обещания за предоставяне на модерните танкове, и не упълномощава партньорите си, които разполагат с тях, да ги изпратят на Украйна. Според Германия, танкове от Запада могат да бъдат дадени на Украйна само в случай, че има такова споразумение с главните съюзници на Киев и в частност със САЩ, припомня агенцията.

Ден преди пристигането на Шолц на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, някои от най-близките съюзници на Украйна се опитват да окажат натиск върху него с цел да си промени решението.

"Надяваме се да можем да предоставим по-голяма подкрепа за Украйна и някои от нашите партньори и съюзници ще изпратят танкове на Украйна", каза полският президент Анджей Дуда.

Литовският президент Гитанас Науседа изрази дълбока убеденост, че Германия ще подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия, предоставяйки ѝ танкове "Леопард", и отбеляза: "Не можем да си позволим лукса да забавим доставката им. Тя трябва да бъде направена бързо".

Според Науседа, изпращането на танкове ще е стратегически момент от следващата фаза на конфликта.
Финландският външен министър Пека Хависто изрази надежда, че ще се вземе решение за изпращане на танкове "Леопард" и подчерта, че неговата страна е готова да участва в доставянето им.

"В момента водим усилени преговори по това какво още може да се направи от страна на ЕС и на скандинавските страни да се помогне на Украйна. Разговорите за танковете "Леопард" продължават. Надявам се решението за тяхната доставка да бъде взето. Финландия със сигурност е готова да изиграе своята роля в оказване на тази помощ", заяви Хависто.

"Предстои да бъдат взети важни решения", каза испанският външен министър Хосе Мануел Албарес Буено и добави, че в момента Мадрид, който също има танкове "Леопард", не е в състояние да ги предостави на Украйна.

На среща на съюзниците на Украйна в петък в германския град Рамщайн се очаква да бъде обявена допълнителната военна помощ, която ще ѝ бъде оказана, припомня агенцията.

След като германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка вчера, Берлин заяви днес, че решението по въпроса с танковете ще бъде първа точка от дневния ред на нейния приемник. По-късно стана известно, че за министър на отбраната е предложен социалдемократът и вътрешен министър на провинция Долна Саксония Борис Писториус.
 
Десислава Николова/БТА