/ iStock/Getty Images
Американският сенатор Едуард Марки (демократ от Масачузетс), заедно с повече от десет членове на своята партия, внесе законопроект, забраняващ използването на бюджетни средства за провеждане на нови ядрени тестове в САЩ. Това съобщиха от пресслужбата на законодателя, цитирани от САЩ.

САЩ са готови за преговори със Северна Корея, ако тя прекрати враждебните действия

Ако бъде одобрен, законопроектът трябва "да попречи на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да възобнови изпитанията с ядрено оръжие с помощта на експлозии“, като забрани използването на бюджетни средства за тези цели за фискалната 2021 г. и предшестващата я.

"Завръщането към ядрените изпитания в САЩ би обезценило уроците от Студената война и би изложило новото поколение американци на ужасите от радиационна болест", убеден е сенаторът.

САЩ разработват хиперзвукова ракета за близо милиард долара

Както „Вашингтон пост“ съобщи на 22 май, властите на Съединените щати обсъждат възможността за провеждане на първи ядрен тест от 1992 г. насам. Според изданието този въпрос е повдигнат на 15 май на среща на американски служители от ведомства, занимаващи се с въпросите на националната сигурност. Тогава не е било постигнато споразумение за провеждане на теста. Един от служителите съобщи за изданието, че дискусиите продължават.

По-късно вестник „Дифенс Нюз“, позовавайки се на действащия първи заместник-помощник на ръководителя на Пентагона Дрю Уолтър, заяви, че САЩ ще бъдат готови да проведат ядрен тест в рамките на няколко месеца, ако съответно разпореждане бъде дадено от президента на страната.
БГНЕС