/ БГНЕС
Постоянната представителка на САЩ в ООН каза снощи, че Вашингтон е "готов да бъде гъвкав" в преговорите за денуклеаризация на Северна Корея, ако Пхенян прекрати враждебните действия, предаде ДПА.

"Ние не можем за решим този проблем сами, каза Кели Крафт. Северна Корея трябва да извърви своята част от пътя и да избягва провокации". Американската посланичка говори пред репортери в Ню Йорк преди началото на заседанието на Съвета за сигурност за Северна Корея, поискано от Вашингтон.

Северна Корея: Тръмп е безразсъден и непостоянен старец

"Докато САЩ търсят начин за активна дипломация" с Пхенян, "ние виждаме дълбоко тревожни признаци, че те вървят в друга посока", каза тя и нарече продължаващите ракетни изпитания на Северна Корея "контрапродуктивни за обявените цели" от президентите Доналд Тръмп и Ким Чен-ун при двете им срещи.

Северна Корея е извършила 13 изстрелвания на балистични ракети от май досега и обяви в събота, че е извършила "много важно изпитание" на полигон за изстрелване.

Тръмп: Ким Чен-ун може загуби всичко, ако се държи враждебно

Крафт каза пред Съвета за сигурност, че той трябва да е готов да действа, ако възникне "сериозен проблем". "Северна Корея може да изстреля космически апарати, използвайки технология за балистични ракети с далечен обсег, а може дори да изпробва междуконтинентални балистични ракети, предназначени за атака срещу континенталната територия на САЩ с ядрени оръжия", предупреди тя.

Руският представител в Съвета за сигурност Василий Небензя каза, че е необходимо Северна Корея да се въздържа от провокационни действия в интерес на диалога.

Северна Корея поднови атаката срещу Доналд Тръмп

Така той отговори на журналистически въпрос да коментира изказването на заместник-външния министър на КНДР Ли Те-сон, че Пхенян е подготвил някакъв "коледен подарък" за САЩ. Редица медии, включително и Си Ен Ен, предположиха, че става дума за нови ракетни тестове в края на декември. "Ние трябва да дадем възможност на диалога", подчерта руският дипломат.

Според Небензя пътят към денуклеаризация не минава през санкции, а през мерки за укрепване на доверието. "Санкциите не могат да заменят дипломацията. Не можеш да постигнеш споразумение, ако не предлагаш нищо в замяна", подчерта руският дипломат.

САЩ разработват хиперзвукова ракета за близо милиард долара

Китайският представител Чжан Цзюн каза, че при формиране на своята политика спрямо Северна Корея САЩ трябва да отчитат и опасенията на Пхенян относно своята сигурност. Той обърна внимание, че КНДР е изпълнила ангажимента си за спиране на ядрените изпитания. "Обаче ситуацията на полуострова свидетелства за появата на ново напрежение в отношенията между КНДР и САЩ и сега се намира в критичен етап", каза китайският дипломат.

Според него "липсата на уважение към изискванията на КНДР е причина диалогът между САЩ и Пхенян да се окаже в задънена улица". Той каза, че е наложително Съветът за сигурност на ООН да смекчи санкциите срещу Северна Корея, за да даде тласък на преговорите между нея и САЩ и "да предотврати драматичен обрат" на ситуацията.

Северна Корея: От САЩ зависи какъв коледен подарък ще получат

Помощникът на генералния секретар на ООН за региона Халед Хиари призова страните да продължат започнатото, като посочи, че това ще изисква "настойчивост, политическа воля и внимателна дипломация". От името на генералния секретар Антониу Гутериш той призова КНДР и САЩ да подновят преговорите, защото в противен случай "събитията могат да се развият по непредсказуем начин".
БТА