/ ThinkStock/Getty Images
Пхенян обвини Вашингтон, че протака преговорите за ядрената ѝ програма
Северна Корея заяви, че САЩ се опитват да протакат преговорите за ядрената ѝ програма заради президентските избори догодина и прикани Вашингтон да смекчи исканията си, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на държавната агенция КЦТА.

Севернокорейският заместник-външен министър по въпросите на САЩ И Те-сон обвини Вашингтон, че се опитва да печели време вместо да прави отстъпки.

Северна Корея изстреля два снаряда, паднаха в Японско море

"Рекламираният от САЩ диалог по същество не е нищо повече от глупава уловка, целяща да държи КНДР обвързана с диалога и да я използват в интереса на политическата ситуация и изборите в САЩ", заяви той.

"САЩ се стремят да печелят време в свой интерес и говорят за траен и съдържателен диалог вместо да предприемат стъпки в отговор на приетите от КНДР мерки", добави И Те-сон и напомни, че в края на годината изтича срокът, който Пхенян даде на Вашингтон да изготви взаимноприемлив компромис за преговорите.

Вашингтон и Сеул отложиха учения като жест към Пхенян

"Всичко, което може да се направи сега, е избор на САЩ и само от САЩ зависи какъв коледен подарък ще изберат да получат", заяви севернокорейският заместник-външен министър.

След като Северна Корея изпробва първата си междуконтинентална балистична ракета през юли 2017 г., лидерът й Ким Чен-ун нарече ракетата "подарък" за американците по случай националния им празник Четвърти юли, припомня Асошиейтед прес.