/ БГНЕС
Северна Корея е изстреляла два "неидентифицирани снаряда" днес - празника на Деня на благодарността в САЩ, съобщи Сеул, на фона на ядрените преговори между Пхенян и Вашингтон, намиращи се в безизходица.

В краткото изявление се казва, че Пхенян е изстрелял два снаряда на изток от провинция Южен Хамьонг, които са попаднали в Японско море, известно още като Източно море.

Стартирането е извършено в 16:59 ч. местно време - или в ранните часове във Вашингтон, в един от най-големите годишни празници на САЩ.
Това също е един ден преди двегодишнината от първия тест на междуконтиненталната балистична ракета Hwasong-15, която според анализаторите е в състояние да достигне цялата континентална част на САЩ. 

Пхенян иска САЩ да прекратят „враждебната си политика“

Японското Министерство на отбраната определи снарядите като "балистични ракети", но заяви, че те не са спопадали в изключителната икономическа зона на страната.

На Пхенян се забранява да изстрелва балистични ракети съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Северна Корея е обект на множество международни санкции заради своите ядрени оръжия и балистични ракетни програми и отмяната на някои от тях беше ключово искане на срещата на върха в Ханой.

След това Тръмп и Ким се договориха да започнат преговори на работно ниво по време на кратка среща в Демилитаризираната зона, която разделя полуострова, през юни.

Вашингтон и Сеул отложиха учения като жест към Пхенян

По-рано този месец Сеул и Вашингтон заявиха, че ще отложат планираните съвместни военни учения за облекчаване на дипломацията със Севера.
Северът отдавна осъжда съвместните учения като подготовка за инвазия и през лятото проведе множество изстрелвания на ракети в знак на протест, докато съюзниците провеждаха своите годишни учения.

Тръмп намекна в Туитър по-рано този месец за перспектива за четвърта среща с Ким, само за да бъде смъмрен от Севера, който заяви, че няма интерес към срещи на върха, „които не ни носят нищо“.
БГНЕС