/ ThinkStock/Getty Images
Външното министерство в Пхенян, в отговор на резолюция на ООН за нарушения на правата на човека в Северна Корея, заяви, че КНДР няма да обсъжда денуклеаризация, ако САЩ продължат своята „враждебна политика“.

Комисията на Общото събрание на ООН по социални и хуманитарни въпроси на 14 ноември прие резолюция, призовава КНДР да бъде подведена под отговорност за груби нарушения на правата на човека. КНДР нарече документа "враждебна" провокация, а ООН определи като "марионетката", действаща по поръчка на САЩ.

"В чувствителен момент като сегашния САЩ отново предприемат политическа провокация, която ни дразни ... Дори да започне диалог между САЩ и КНДР в бъдеще, няма да има обсъждане на денуклеаризация, докато САЩ не се отърват от враждебната си политика с цел подобряване на отношенията с нашата страна. държава “, се казва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че специалният представител на САЩ за КНДР Стивън Бигън предложи през декември да проведе преговори между САЩ и Северна Корея, след което външното министерство на КНДР обяви готовността на Пхенян да проведе среща.

Дълги години ядрената програма на КНДР предизвиква безпокойство на световната общност, нейното развитие провокира въвеждането от страна на Съвета за сигурност на ООН на санкции срещу Пхенян. След поредица от ракетни и ядрени изпитания през 2017 г. Северна Корея обяви постигането на целите на програмата и готовността за денуклеаризация, което предполага изтеглянето на ядрено оръжие от целия Корейски полуостров и получаването на гаранции за сигурност. От 2018 г. досега се проведоха две срещи на високо равнище на САЩ и КНДР, на които страните се споразумяха да преминат към денуклеаризацията и нормализирането на отношенията, а също така бяха проведени четири срещи на високо равнище между двете корейски държави. Напоследък диалогът и в двете посоки е в застой. Вашингтон изисква по-решителни действия от Пхенян за отказ от ядрено оръжие, докато КНДР от своя страна отбелязва, че САЩ не предприемат нищо в отговор на нейните доброволни стъпки за денуклеаризация.