Сблъсък между привърженици и противници на разделението на Либия
Сблъсък между привърженици и противници на разделението на Либия / снимка: Reuters

Ожесточени сблъсъци избухнаха днес между противници и привърженици на федерализма в източния либийски град Бенгази. Един човек загина и най-малко петима бяха ранени, предаде Франс прес, като се позова на местни медицински източници.

Първоначално в Бенгази, където се зароди бунтът срещу Муамар Кадафи преди повече от година, 2000 привърженици на федерализма организираха шествие. Те изразиха подкрепата си за превръщането на Либия във федерална държава, което ще означава нейното разделение на три автономни района, допълва Франс прес.

Според очевидци участниците в демонстрацията са били атакувани от мъже, въоръжени с пушки и ножове. Те нападнали множеството на централен градски площад и открили огън по него. Хората се разбягали панически и площадът бил окупиран от
въоръжените мъже, предаде Асошиейтед прес.

Участник в протеста твърди, че нападателите са атакували офис на местната телевизионна станция "Либия Ал Ахрар", за да й попречат да излъчи репортаж за демонстрацията в подкрепа на федерализма.

Бойци на милицията на Бенгази, които отговарят за сигурността на града, са били разположени в района на сблъсъка и накрая са прогонили въоръжените мъже от централния площад, твърди трети очевидец.

В началото на месеца племенните лидери и ръководители на милиции излязоха с декларация, в която заявиха намерението си да обявят за полуавтономна областта Барка (арабското название на източната либийска област Киренайка). Днешната демонстрация в Бенгази, изродила се в насилие, целеше да бъде израз на подкрепа за тази декларация.

Барка е богата на петрол и съставлява почти половината от територията на Либия, припомня АП.

Решението за обявяване на полуавтономията на Барка породи гнева на централната власт в Триполи и притесненията на някои либийци, че страната е на път да се разпадне, отбелязва Франс прес.

Вчера либийските власти обявиха, че променят конституционната декларация, която установява реда в Либия по време на преходния период след свалянето на Муамар Кадафи. Промените целяха да дадат повече представителна роля на либийските области в Конституционното събрание, което трябва да бъде избрано през юни, припомня Франс прес.

Либия преди беше разделена на три административни области - Триполитания на запад, Киренайка или Барка на изток и Фезан на юг. /БТА/