САЩ работят за уреждане на спора между Македония и Гърция
САЩ работят за уреждане на спора между Македония и Гърция / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш смята, че въпросът за името на Македония може да бъде решен. Според него това трябва да стане преди срещата на върха на НАТО в Букурещ в началото на април, информира БГНЕС.

Говорителят на Белия дом Дейна Перино заяви, че подкрепя усилията на Македония, Албания и Хърватия за влизането им в НАТО. Буш се надява, че Македония и Гърция ще постигнат споразумение преди срещата на върха на НАТО, защото смята, че това е въпрос, който може да бъде решен. И е нещо, което те трябва да приключат, преди да заминем за Букурещ в края на месеца, каза Перино.

Изявлението се тълкува от дипломатите като решимост на САЩ да помогнат за намиране на решение по спора за името между Скопие и Атина преди срещата на НАТО, пише македонският вестник “Дневник”. В тази насока ще бъде и срещата на външните министри на Македония Антонио Милошоски и на Гърция Дора Бакояни, организирана от САЩ в Брюксел. В срещата ще участват и американският посланик в НАТО Виктория Нуланд и помощник държавният секретар Даниел Фрийд.

Чужди дипломати оценяват, че това ще бъде ключова среща, на която е възможно сближаване на позициите. Те не изключват САЩ да излязат с предложения, които да бъдат обсъдени в Скопие и Атина, а след това да има още един кръг македонско-гръцки преговори в Ню Йорк.