Високопоставени представители на американското правителство са омаловажили информациите за изстрелването на две ракети с малък обсег на действие от Северна Корея през уикенда, съобщи Ройтерс.

Източниците са казали, че президентът Джо Байдън е все така отворен за диалог с Пхенян. Американските представители са заявили, че въпросните ракети не са в обхвата на различните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

ООН: Северна Корея е създала „мини ядрени оръжия“

Те са съобщили още, че администрацията на Байдън е близо до завършване на прегледа на политиката по отношение на Северна Корея и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще обсъди темата следващата седмица с колегите си от Япония и Южна Корея.

Южнокорейската армия потвърди информациите за пуска и съобщи, че две крилати ракети са били изстреляни от западния бряг на Северна Корея в неделя. Това е първият известен севернокорейски ракетен пуск след встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън през януари.

Самият Байдън на връщане от посещение в Охайо не отдаде голямо значение на изстрелването. "Според министерството на отбраната това е нещо обичайно", заяви президентът пред журналисти на въпрос дали това е провокация.
БТА