/ ThinkStock/Getty Images
Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали, че Русия може да реши да спре или намали газовите си доставки за Европа и са разговаряли с някои страни в Азия, които имат излишъци, да ги предоставят на Европа, предаде Асошиейтед прес, съобщавайки за решението на "Газпром" да преустанови от днес доставката на газ за Полша и България.

Такива предложения са били отправяни, "това са продължаващи усилия", каза Саки. Тя не уточни за кои азиатски страни става дума.

Цитирайки същото изявление на Саки пред репортери, американското издание "Хил" съобщава, че такива разговори - за увеличаване на доставките на газ за Европа, са водени от САЩ "от няколко месеца".

Полша и България ще са първите държави, чиито доставки на газ ще бъдат спрени от Русия, основния европейски доставчик на това гориво, след като на 24 февруари тя нахлу в Украйна, отбелязва Ройтерс и припомня, че новината за спирането на газовите доставките идва, след като вчера Варшава наложи санкции срещу руски физически лица и компании.
БТА