/ ThinkStock/Getty Images
САЩ и Южна Корея започнаха днес най-мащабните си от 2018 г. съвместни военни маневри в контекста на растящата ядрена заплаха от страна на Северна Корея, съобщи Сеул, цитиран от Франс прес.

Вашингтон е близък съюзник на Сеул в сферата на сигурността и около 28 500 американски войници са разположени в Южна Корея, за да я защитават от съседната КНДР, притежаваща ядрени оръжия.

САЩ, Индонезия и Австралия проведоха военни учения с бойни стрелби (СНИМКИ)

САЩ и Южна Корея отдавна провеждат общи военни учения - както заявяват, с отбранителен характер, но Северна Корея ги разглежда като репетиция за нашествие.
Маневрите "Улчи фрийдъм шийлд" бележат подновяването на мащабните американско-южнокорейски съвместни тренировки, намалели по време на пандемията. Учението е важно, доколкото се очаква подобни маневри и тренировки на терен да придобият рутинен характер; това ще изгради наново съюза между двете държави и ще консолидира структурата на общата отбрана, посочи южнокорейското министерство на отбраната.

Не е публикувана никаква информация за маневрите, насрочени от 22 август до 1 септември. Обикновено впрочем в тях участват десетки хиляди войници с авиация, военни кораби и танкове.

На съвещание миналата седмица представители на двете съюзнически сили се договориха "да разширят обсега и мащаба на съвместните военни учения и тренировки" с оглед нарастващия брой ракетни тестове, извършвани от Северна Корея.
БТА