САЩ Индонезия военни учения
САЩ Индонезия военни учения / БТА
Военни от САЩ, Индонезия и Австралия проведоха военни учения с бойни стрелби днес, в рамките на годишните съвместните маневри на остров Суматра, на фона на нарастващата военноморска активност на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, предаде Асошиейтед прес.

В тазгодишните маневри, които Китай вижда като заплаха, участват общо пет хиляди военни от САЩ, Индонезия, Австралия, Япония и Сингапур.  Китайските медии обвиниха САЩ в стремеж за създаване на създаване на Индо-Тихоокеански съюз, подобен на НАТО, за да се ограничи нарастващото военно и дипломатическо влияние на Пекин в региона.
 

БТА



Наблюдатели на военните учения, които започнаха по-рано този месец, са изпратили Обединеното кралство, Канада, Франция, Индия, Малайзия, Южна Корея, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор.

САЩ и Индонезия започнаха ежегодните си военни учения


Двустранните връзки между Индонезия и Китай са изцяло положителни, но Джакарта изрази притеснение относно настъпването на Китай в икономическата зона на Южнокитайско море. Въпреки че Индонезия няма официално претенции върху територии в района, тя бе въвлечена в териториалния спор, откакто през 2010 г. Китай заяви претенции върху част от индонезийската ексклузивна икономическа зона в северния регион на островите Натуна, казва Кони Рахакундини Бакри, анализаторка по сигурността в Индонезийския университет. 

Присъствието на кораби на китайската брегова охрана и рибарски лодки в района разгневиха Джакарта, което я подтикна да започне мащабно военно с бойна стрелба през юли 2020 г. във водите около Натуна.
 

БТА



Индонезия гледа на текущите учения със САЩ като на възпиращ фактор в защита на индонезийските острови, докато Вашингтон цели по този начин да създаде общ фронт срещу китайското военно присъствие във водите на оспорвания регион, казва Бакри. Тя допълва, че Индонезия е напълно готова за всякакъв вид ескалация на конфликта там.
БТА