/ istock
Ангажиментът на САЩ за възпиране на Северна Корея е подкрепен от пълния набор от американски способности, включително ядрени, заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред южнокорейския президент Юн Сук Йол по време на среща в четвъртък в рамките на срещата на върха на НАТО, пише Reuters.

Двамата лидери утвърдиха също така насоки за създаване на интегрирана система за разширено възпиране на Корейския полуостров за противодействие на ядрените и военните заплахи от страна на Северна Корея, съобщиха от канцеларията на Юн.

Проектът на двете държави официално потвърди разполагането на ядрени средства на САЩ на и около Корейския полуостров за възпиране и отговор на потенциални ядрени атаки от страна на Севера, заяви на брифинг във Вашингтон заместник-съветникът на Юн по националната сигурност Ким Тхе-хьо.

"Това означава, че ядрените оръжия на САЩ се назначават специално за мисии на Корейския полуостров", каза Ким.

По-рано Байдън и Юн излязоха със съвместно изявление, в което обявиха подписването на Насоките за ядрено възпиране и ядрени операции на Корейския полуостров.

"Президентите потвърдиха отново ангажиментите си във Вашингтонската декларация между САЩ и КНДР и подчертаха, че всяка ядрена атака от страна на КНДР срещу КНДР ще бъде посрещната с бърз, съкрушителен и решителен отговор", се казва в съобщението.

КНДР е съкращение от официалното име на Северна Корея - Корейска народнодемократична република. РК се отнася до официалното име на Южна Корея - Република Корея.

Чонг Сонг-Чанг, експерт по стратегия за сигурност в института Седжонг и твърд защитник на собственото ядрено въоръжение на Южна Корея, заяви, че новата ядрена насока е значителен напредък, който променя из основи начина, по който съюзниците ще реагират на ядрена заплаха от Северна Корея.

"Проблемът е, че единственото нещо, което ще даде на Южна Корея пълна увереност, е обещанието на САЩ за незабавен ядрен ответен удар в случай на използване на ядрено оръжие от страна на Севера, но това е просто невъзможно", каза Чонг.

"Това е присъщото ограничение на ядреното възпиране", каза той и добави, че е под въпрос дали ядрената насока ще оцелее при смяна на американската администрация.
От офиса на Юн заявиха, че самата насока е класифицирана.

Северна Корея открито развива политиката си по отношение на ядрените оръжия, като кодифицира използването им в случай на възприета заплаха срещу територията ѝ и записа напредъка на потенциала за ядрени оръжия в конституцията миналата година.

По-рано тази година тя определи Южна Корея като свой "основен враг" и се зарече да унищожи съседката си за това, че се е сговорила със Съединените щати да води война срещу нея, в драматичен обрат на мирните увертюри, които направиха през 2018 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
 
Reuters