Междукорейските отношения са стигнали до най-ниското си ниво от години, тъй като двете страни засилват трансграничната психологическа война. Събитията започнаха с изпращането на балони, пълни с отпадъци от Северна Корея в Южна Корея, пише Voice of America/VOA.

Южнокорейските военни проследяват не ракети, а балони.

Северна Корея е изпратила хиляди от тях на вълни, които разпръскват боклук в Юга. А в някои случаи пускат и екскременти.

Това е символичен протест срещу южнокорейските активисти, които изпращат забранени материали в Севера.

За севернокорейските лидери всяко неодобрено съдържание е екзистенциална заплаха.

"Външната информация е наистина идеологическо замърсяване, тя е като рак. И това е сериозно слабо място за Ким Чен-ун",казва Чад О'Карол, основател на NK News.

Тази слабост се използва от Южна Корея, която сега пуска пропаганда през границата чрез високоговорители

Тези високоговорители са използвани за последен път преди шест години.

Северна Корея е инсталирала свои собствени високоговорители, за да отвърне на мерките. Въпреки че засега всичко е спокойно, много жители са обезпокоени.

"Хората са разтревожени. Аз съм служил в армията, така че си мисля и за това през колко проблеми преминават войниците на фронтовата линия в момента", казва Нам Сунг-джун, жител на Гимпо.

"Глупаво е да прибягваме до това да правим същото като другия човек. Надявам се, че скоро ще можем да седнем и да поговорим един с друг",Сунг Мо-ран, жител на Сеул.

През 2020 г. Северна Корея унищожи междукорейски офис като част от ответната реакция срещу южнокорейските забранени материали. В миналото Северна Корея също е стреляла към високоговорители.

"Двете Кореи си играят на кой е по-голям. Тази конфронтация продължава да е "сила за сила". Много съм загрижен за напрежението на Корейския полуостров", казва редник. Ким Бьонг-джу, южнокорейски депутат.

Но е малко вероятно внасянето на забранена информация да спре. Някои активисти изглеждат окуражени.

"Тези, които изстрелват балони разчитат на много репортери, идващи на предварително обявено изстрелване, това е прекрасно за тях", казва пастор Ерик Фоли, Гласът на мъчениците в Корея.

Пастор Ерик Фоли работи по-тихомълкум и без гласност. Той изпраща Библии на скрити християни в  Северна Корея. Според Фоли напрежението няма да се подобри, ако психологическата война спре.

"Подобен подход към правата на човека досега не се е оказал ефективен. Не се е доказало, че подобрява отношенията между двете страни или положението на севернокорейците", казва Фоли.

Засега междукорейските взаимоотношения се свеждат до размяна на балони, пълни с боклуци и пропаганда от високоговорители.

Ниска точка във взаимоотношенията на двете страни, която мнозина се опасяват, че скоро може да стане още по-ниска.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA