/ БТА
Севернокорейското министерство на отбраната обвини САЩ и Южна Корея, че са засилили разузнавателните дейности около междукорейската граница и предупреди, че ще предприеме действия, ако суверенитетът и сигурността ѝ бъдат нарушени, съобщи днес държавната медия КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Заместник-министърът на отбраната на Северна Корея Ким Ган-ил заяви, че САЩ са извършили полети над Корейския полуостров между 13 и 24 май с поне 16 свои стратегически разузнавателни самолета "Ар Си-135" (RC-135) и "Ю-2Ес" (U-2S), както и с дронове "Ар Кю-4Би" (RQ-4B).

Той също така обвини военноморските сили и бреговата охрана на Южна Корея, че подклаждат военното напрежение, като засилват патрулните дейности и все по-често нарушават морската граница.

Ким разкритикува и пропагандните листовки, изпращани с балони от Южна Корея, като ги нарече "опасна провокация".

Севернокорейски дезертьори и активисти в Южна Корея редовно изпращат балони с листовки с послания срещу Пхенян, както и с храни, лекарства, пари, минирадиоприемници и преносима памет с южнокорейски новини и драми, посочва Ройтерс.

"Дори сега марионетните военновъздушни сили на САЩ и Южна Корея непрекъснато мобилизират различни самолети с малки или без никакви прекъсвания във времето през целия ден, като извършват въздушно разузнаване на ниво, сравнимо с военно време", се казва в изявление на Ким, публикувано от КЦТА.

Тези дейности сериозно нарушават националния суверенитет и сигурност на Северна Корея и няма да бъдат посрещнати "с офанзивни" контрамерки, каза той.

"Ще действаме незабавно, когато бъдат нарушени националният суверенитет и сигурност на страната", добави Ким.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов, БТА