Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е заявил, че страната му е „непобедим съюзник“ на Русия в послание до президента Владимир Путин, пише Reuters. Новините идват на фона на спекулации относно предстоящото посещение на Путин в Северна Корея.

По повод националния празник на Русия Ким заяви, че срещата му с Путин на руския космодрум миналата година е укрепила връзките на техните „вековни стратегически отношения“.

(Видеото е илюстративно:Путин посрещна Ким Чен-ун на космодрума „Восточний”)

Служител във Виетнам заяви, че пътуването до Виетнам е планирано за 19 и 20 юни, но все още не е потвърдено. Кремъл заяви, че Русия иска да насърчи сътрудничеството със Северна Корея „във всички области“, но не потвърди датата на посещението.

Миналия септември Ким посети руския Далечен изток и разгледа центъра за изстрелване на космически ракети „Восточний“, където Путин му обеща да му помогне в изграждането на сателити.

Ким също така похвали Русия, че е постигнала резултати в усилията си да изгради силна държава, както и че е „потиснала и смазала всички предизвикателства, санкции и натиск на враждебни сили“.

Пхенян и Москва все повече засилват дипломатическите си отношения и връзките в областта на сигурността, като през последните месеци приемат правителствени, парламентарни и други делегации.

Група севернокорейски служители, отговарящи за обществената сигурност, трябваше да посетят Русия тази седмица.

Длъжностни лица във Вашингтон и Сеул обвиняват Северна Корея, че изпраща оръжия на Русия, за да подкрепи войната ѝ срещу Украйна в замяна на технологична помощ за собствените ѝ ядрени и ракетни програми.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters