/ БГНЕС
Под ръководството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун бе извършено учение за изстрелване на 600-милиметрови ракети от „свръхголемиракетни установки за залпов огън, предаде тази сутрин агенция КЦТА.

Северна Корея изстреля най-малко 10 балистични ракети с малък обсег край източното си крайбрежие, припомня Ройтерс, като се позовава на южнокорейската армия. Военните в Сеул нарекоха това възможна демонстрация за бъдещи купувачи, включително Русия.

Северна Корея изстреля десетина балистични ракети

Артилерийските части успешно поразиха
целта на остров, разположен на около 365 км разстояние, а севернокорейският лидер наблюдаваше учението от стартовата площадка, допълва днес КЦТА.


Ким Чен-ун също така призова за готовност на ядрените сили на страната за изпълнение на мисията за възпиране на войната, както и за вземане на инициативата в случай на война, се казва още в съобщението.

"Огнените дъждове за унищожение" по време на учението показаха волята на Северна Корея да защити суверенитета си и да реагира срещу врага, се казва в разпространено по-късно съобщение на английски език от КЦТА за събитието.

Вчерашното изстрелване с използване на технология за балистични ракети беше осъдено от Държавния департамент на САЩ като безразсъдно и нарушаващо множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА