/ iStock/Getty Images
Северна Корея продължава да доставя оръжие на Русия, заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх.

Северна Корея се оформя като водещ доставчик на оръжия за Русия, като според сведенията предоставя на Москва обширни военни пакети, включително балистични ракети и над 3 млн. артилерийски снаряда, съобщи „Киев Индипендънт“.

"Оценяваме, че партньорството продължава да процъфтява и че Северна Корея наистина продължава да оказва подкрепа на Русия. Виждаме как Русия протяга ръка към партньори като Северна Корея, Иран, за да продължи да получава подкрепа за войната си в Украйна", отбеляза Сингх.

Олександър Филчаков, ръководител на прокуратурата на Харковска област, заяви на 14 март, че от началото на пълномащабната инвазия Русия е използвала близо 50 севернокорейски ракети за нападение срещу Украйна.

Един от първите случаи на използване на севернокорейски балистични ракети от Русия е регистриран на 30 декември 2023 г. по време на нападение срещу Запорожие.

По-късно използването на севернокорейски ракети от Русия е официално потвърдено при нападението над Харков на 2 януари 2024 г. По данни на местната прокуратура в момента се разследват още два случая на изстрелване на севернокорейски ракети в Харковска област.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС