/ istock
Янг Му-джин: Студената война все още продължава на Корейския полуостров
Седемдесет и четири години след началото на Корейската война севернокорейските войски изграждат нови укрепления, като от време на време предизвикват предупредителни изстрели от южнокорейските си колеги от другата страна на границата, която е замръзнала в състояние на война, пише Reuters.

През последните седмици Северна Корея изпрати голям отряд войници, за да изградят нещо, което изглеждаше като противотанкови прегради, да поставят противопехотни мини и да укрепят тактически пътища в рамките на тежко въоръжената Демилитаризираната зона (DMZ), според военните на Юга.

В резултат на тези действия се стигна до редки сблъсъци с южнокорейските войски, когато те произведоха предупредителни изстрели, а някои севернокорейци дори бяха убити от собствените си мини, когато се приближиха до демаркационната линия, заявиха южнокорейски служители.

Линията е очертана, когато двете страни и техните международни поддръжници прекратяват конфликта през 1953 г.

Във вторник се навършват 74 години от началото на войната, когато севернокорейската армия нахлува през границата в подкрепяния от САЩ Юг.

Сраженията в крайна сметка включват 20 други държави, участващи в състава на силите на ООН, и отнемат живота на милиони хора, но завършват само с примирие, а не с мирен договор, оставяйки двете страни в техническо състояние на война.

След малки периоди на разведряване, през последните месеци напрежението рязко нарасна, като Северът разработи арсенал от ядрени оръжия и обяви, че Югът е "основен враг", който вече не е партньор за обединение.

Неотдавна Северът пусна стотици балони с боклук в знак на протест срещу южнокорейски активисти, които пускат листовки срещу Пхенян, което накара Сеул да прекрати междукорейския военен пакт и да предприеме стъпки за възобновяване на пропагандните предавания по високоговорители, които Пхенян отдавна осъжда.

Според някои анализатори неотдавнашните действия на Пхенян по границата може да са свързани с промяната в междукорейската му политика.

"Продължаващите едновременни провокации на Севера с ниска интензивност изглежда имат за цел да изразят враждебност към Юга в светлината на неотдавнашната промяна в политиката му", казва в неотдавнашен доклад Пак Йонг-джа, старши сътрудник в Корейския институт за национално обединение в Сеул.

"Докато укрепват вътрешното единство, те биха могли да се стремят и да разделят общественото мнение в Юга, а за действителни военни цели - да проучат как тези действия могат да бъдат заплаха."

Янг Му-джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, заяви, че междукорейското противопоставяне се е засилило и се е превърнало в нещо подобно на психологическа война от Студената война.

"Завръщането на остарелите кампании с балони и листовки показва, че Студената война все още продължава на Корейския полуостров", каза той.

В речта си по повод годишнината от войната южнокорейският президент Юн Сук Йол обрисува контраста между съседите, като заяви, че Северът остава "последната замръзнала земя на Земята", тъй като поема "пътя на регресията", за разлика от демократичния и богат Юг

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня.
Reuters