/ istock
Нова Зеландия ще увеличи приноса си към наблюдението на санкциите срещу Северна Корея от Япония, заяви във вторник министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Луксън.

В изявление Луксън заяви, че правителството се е ангажирало да изпрати за първи път кораби на новозеландските отбранителни сили и да увеличи честотата на изпращане на самолети, за да подкрепи наблюдението на санкциите до септември 2026 г.

"Това увеличение отразява значението, което Нова Зеландия отдава на колективните усилия в областта на сигурността, които подкрепят мира и стабилността и международната система, основана на правила, в Индо-тихоокеанския регион", заяви Луксън.

Правителството на Нова Зеландия се опитва да засили международната си ангажираност както по дипломатически път, така и с военния си принос, а по-рано този месец обяви, че ще изпрати повече войници в мисията на ООН в Южна Корея.

В последните правителствени доклади обаче се отбелязва, че отбранителните сили са изправени пред значителни предизвикателства поради високите нива на намаляване на броя на населението след пандемията и остарялото оборудване.

Правителството на Нова Зеландия е заделило по-малко капитал през следващата година, но заявява, че би искало да увеличи разходите след публикуването на доклада за отбранителните способности.

В доклада ще бъдат изложени плановете за нови военни разходи през следващите години.

Във вторник министърът на отбраната Джудит Колинс заяви пред парламентарна комисия, че е получила черновата на доклада, но се надява, че той ще може да бъде представен на министрите за одобрение през септември или октомври.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters