патриарх Кирил
 патриарх Кирил / iStock/Getty Images
Европейската комисия предлага в рамките на шестия пакет ответни мерки във връзка с войната в Украйна да бъдат наложени санкции на патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква. Това сочи документ, с който се запозна днес Франс прес, предаде агенцията.

Новият списък, който предстои да бъде одобрен от страните членки, включва 58 души, сред които са мнозина руски военни, а също така съпругата, дъщерята и един от синовете на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В него личи освен това името на Андрей Липов, шеф на Роскомнадзор – ведомството е федералният надзирател на телекомуникациите.

Санкциите предвиждат забрана за влизане в ЕС и замразяване на авоарите. Европейският черен списък съдържа вече над хиляда имена.

Патриарх Кирил, „отдавнашен съюзник на президента Владимир Путин, се е наредил сред основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна“, се подчертава в документа. Ръководителят на Руската православна църква, която обединява по нейни собствени данни близо 150 милиона вярващи по света, главно в Русия, произнася все по-често проповеди в подкрепа на кремълската офанзива в Украйна.

На 27 февруари той я определи като сражение със „силите на злото“, опълчили се срещу историческото „единство“ на Русия и Украйна.
БТА