/ БГНЕС
Ръководителите на агенции на ООН направиха рядко съвместно изявление, в което изразиха възмущението си от броя на жертвите сред цивилното население в Газа и призоваха за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" във войната между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

"В продължение на почти един месец светът наблюдава развоя на ситуацията в Израел и окупираната палестинска територия с шок и ужас от (нарастващия) брой на загубените и опустошените животи", пишат ръководителите на агенциите на ООН.

Ръководителите на 18 организации, сред които УНИЦЕФ, Световната програма по прехраната и Световната здравна организация, изразиха съжаление за броя на жертвите във войната между Израел и "Хамас", предизвикана от нападение на палестинското ислямистко движение на израелска територия, извършено на 7 октомври. Тогава бяха убити над 1400 души, предимно мирни граждани.

ООН: Палестинският народ е изложен на сериозен риск от геноцид

По данни на управляващите ивицата Газа власти на "Хамас" от началото на войната при непрестанните израелски бомбардировки на ивицата Газа са загинали 9 770 души, половината от които деца.

В Газа "цялото население е обсадено и атакувано, лишено е от достъп до най-необходимото за оцеляване и са бомбардирани домовете, убежищата, болниците и местата за поклонение. Това е неприемливо", се казва в изявлението на агенциите на ООН.

Ръководителите на агенциите на ООН също така призоваха "Хамас" да освободи над 240-те заложници, отвлечени и отведени в ивицата Газа на 7 октомври. Те отправиха също така призив и към двете страни да спазват задълженията си по международното право.

В Газа трябва да бъдат допуснати повече храна, вода, лекарства и гориво, за да се помогне на населението."Имаме нужда от незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Вече минаха 30 дни. Достатъчно е. Това трябва да приключи сега", се казва в изявлението.

Комуникациите в Газа бяха прекъснати отново вчера, отбелязва Асошиейтед прес.

Цитиран от Ройтерс израелски военен говорител подчерта вчера, че Израел е прекъсвал обстрела си на северната част на Газа за няколко часа, за да създаде безопасен път за придвижване на цивилното население на юг.
Асен Георгиев/БТА