Русия осъди на 20 години затвор украински режисьор, обвинен в тероризъм
Русия осъди на 20 години затвор украински режисьор, обвинен в тероризъм / БГНЕС

Украинският режисьор Олег Сенцов бе осъден на 20 години затвор в Русия по обвинение, че е организирал терористични актове в Крим, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес.

Присъдата бе издадена от Севернокавказкия окръжен военен съд в южния руски град Ростов на Дон. Сенцов бе признат за виновен в подготовка на атентати в Крим.

Според руското следствие режисьорът е създал терористична организация в Крим - украински полуостров, анексиран от Руската федерация миналата година. По данни на прокуратурата членовете на групата са извършили два терористични акта в Симферопол през пролетта на 2014 г. - подпалването на офиса на обществената организация "Руска общност в Крим" и регионалното отделение на партия "Единна Русия".

Защитата на Сенцов каза, че ще обжалва присъдата. "Това е връх на несправедливостта и беззаконието, материалите на защитата свидетелстваха, че Олег Сенцов на практика не е виновен" , каза адвокатът му Дмитрий Динзе.

Юристът заяви, че на режисьора и свидетелите е бил оказан натиск. Според него съдът не е взел предвид нито един факт от доказателствата на защитата. По думите му Сенцов е очаквал такава присъда. Адвокатът каза, че защитата не се надява да постигне нещо особено при обжалването.

Критици определиха делото срещу Сенцов като показен процес, движен от политически подбуди. Той ще изтърпи наказанието си в затвор със строг режим. Подобен дълъг срок лишаване от свобода рядко се постановява в Русия дори при процеси с политическа окраска, отбелязва Асошиейтед прес. Режисьорът беше осъден заедно с активиста Олександър Колченко, който получи 10 години затвор. В края на съдебното заседание двамата започнаха да пеят украинския национален химн.

Роденият в Крим Сенцов е отявлен противник на извършеното от Русия анексиране на полуострова през 2014 г. Според критици съдебното преследване срещу него е отмъщение за позицията му в подкрепа на Украйна. Режисьорът, който не кандидатствал за руско гражданство, бил хванат от руски служители по сигурността на улица в Симферопол през май миналата година и отведен в арест в Москва.

По време на процеса той не се призна за виновен и оспори юрисдикцията на руския съд. Според руската прокуратура Сенцов и Колченко замисляли да взривят паметник на Ленин.

Украинският президент Петро Порошенко изпрати послание в подкрепа на Сенцов.

"Дръж се там, Олег", написа той във Фейсбук. "Ще дойде време, когато тези, които организираха този процес срещу теб, ще се озоват на подсъдимата скамейка", заяви Порошенко.

Външното министерство на Украйна изрази протест срещу осъждането на Сенцов и Колченко и поиска те да бъдат незабавно освободени.

Източник: БТА