Русия обвини чуждестранните медии в изкривяване на реалността
Русия обвини чуждестранните медии в изкривяване на реалността / БГНЕС, архив

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини чуждите медии, че изкривяват реалността при отразяването на Зимните олимпийски игри в Сочи, кризата в Сирия и обстановката в Украйна, предаде Франс прес.

"Както по отношение на престъпленията на различни режими, така и по отношение на Олимпийските игри, има много примери, които показват наличието на абсолютно съзнателни опити да се оформя общественото мнение по определен начин и за тази цел медиите не се гнусят да прибягват до манипулации и преднамерени лъжи", заяви Лавров.

"Това се случва и по отношение на Олимпийските игри", добавя той в изявление, поместено на сайта на министерството. Руската обществена телевизия укори през последните дни чуждестранните медии, особено западните, че наблягат на несъвършенствата на игрите в Сочи и дори измислят нови, за да нарисуват по-мрачна картина, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

"Вярно е, че предвид броя на чужденците, спортисти и поддръжници, в момента е практически невъзможно да се лъже", заяви Лавров. "Но имаше опити", добави той.

Лавров заяви това в отговор на въпрос за предаване на Си Ен Ен, съдържащо критики към Русия. "Да използваш доминиращата си позиция в медиите за разпространяване на лъжи и за адаптиране на реалността към собствените политически интереси не предизвиква уважение към страните, които го правят", обяви министърът. "Има много примери, в които различни медии, включително тази, която е заснела това предаване (Си Ен Ен - бел. АФП), показваха снимки от преди 10 години от събитията в Ирак, като се опитваха да ги представят за това, което се случва днес в Сирия", заяви той.

"Вижте например как днес западните медии отразяват това, което се случва в Украйна: идилична картина, при която мирни протестиращи искат справедливост и ред, а зверската власт ги смазва със сила", добави той. "Всъщност се скриват много неща, които се случват в Украйна", отбеляза Лавров, който посъветва да се следят руските чуждоезични издания като Russia Today. По думите му те показват с подробности с какви "открито екстремистки и антисемитски сили се сблъскват украинските власти" по време на антиправителствените протести.

В репортажите за Сирия руските медии, които се контролират пряко или непряко от държавата, най-често показват теми, заснети от страната на правителствените сили и акцентират върху престъпленията, приписвани на въоръжената опозиция. Спрямо Украйна се набляга на насилието и националистическите групи, участващи в протестите.