Русия няма да промени позицията си за американския противоракетен щит в Европа
Русия няма да промени позицията си за американския противоракетен щит в Европа / netinfo

Не може да настъпи промяна в позицията на Русия за американския противоракетен щит в Европа, заяви във Виена руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той каза това на пресконференция с президента на Австрия Хайнц Фишер.

Путин добави, че консултациите с Вашингтон не са успели да променят съпротивата на Русия срещу плановете на САЩ за изграждане на противоракетен щит в Източна Европа, предаде Ройтерс.

"Ние сме на мнение, че това е нещо абсолютно вредно, не се основава на никаква необходимост в реалната обстановка на европейския Юг, нито в света", отбеляза Путин.

"Какво толкова негативно се случва в Европа, че се налага да се пълни Източна Европа с нови и нови оръжия? Защо е нужно да се открива нова база в България, защо е нужно да се открива нова база в Румъния, защо е необходимо да се създава полигон в Чехия, защо е необходимо да се разполагат ракети в Полша, какво толкова се е случило, че е влошило обстановката в Европа и налага такива действия?", посочи руският президент.

Според него осъществяването на американските планове "няма да доведе до нищо друго, освен до нова ескалация в надпреварата във въоръженията".

"Ние смятаме, че това е абсолютно контрапродуктивно и вредно. И ще се постараем да докажем на нашите партньори, че сме прави, в открита, откровена, и, надявам се, конкретна дискусия. С факти в ръце, на равнище мнение на експерти по тези въпроси", изтъкна Путин.