Русия апелира да не се форсира решаването на въпроса за статута на Косово
Русия апелира да не се форсира решаването на въпроса за статута на Косово / снимка: BGNES

Русия призовава международната общност да не форсира решаването на въпроса за статута на Косово. Това потвърди руският външен министър Сергей Лавров.

Предлагаме преговорите да продължат”, за да се намери такова решение на проблема, което ще бъде приемливо и за Сърбия, и за косовските албанци, отбеляза министърът.

Лавров посочи, че статутът на Косово е бил една от темите на срещата на високо равнище Русия–Европейски съюз и че Русия е потвърдила позицията си по този въпрос, съобщи БГНЕС, като се позова на РИА „Новости”.

“Трябва да бъдат изпълнени всички изисквания на международното право”, поясни Лавров. По думите му “това са и Уставът на ООН, и Актът от Хелзинки, и принципът за ненакърняване на границите”, който не може да бъде пренебрегнат “освен с двустранното съгласие на заинтересованите”. “Затова предлагаме преговорите да продължат, да бъдат въведени още сега допълнителни мерки за защита на правата на малцинствата в Косово”, каза ръководителят на руската дипломация.

“Вземайки под внимание желанието на ЕС да даде сериозния си принос в международната подкрепа на усилията за уреждането на проблема, ние можем чрез Съвета за сигурност (на ООН) да уточним параметрите на международното присъствие в Косово с цел основната роля да премине към Европейския съюз. Най-малко в частта на гражданската мисия”, заяви Лавров.