/ / Thinkstock/Getty Images
Русия води "тиха дипломация" със САЩ за потенциална размяна на затворници, която може да включи баскетболната звезда Бритни Грайнър, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

Грайнър, която е двукратна олимпийска златна медалистка и звезда от Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) на САЩ, получи на 4 август в Русия девет години затвор по обвинения в употреба на наркотици - присъда, която американският президент Джо Байдън нарече "неприемлива".

"В ход е тиха дипломация, която би трябвало да даде резултат, ако Вашингтон поеме по този път, а не се втурне към пропаганда чрез медийна шумотевица, за да трупа точки преди изборите", каза Иван Нечаев, говорител на руското външно министерство, визирайки междинните избори в Съединените щати през ноември.

По-рано Кремъл заяви, че представители на американските власти подкопават усилията за размяна на затворници, като прибягват до "мегафонна дипломация" по случая.

Вашингтон е предложил размяна на руския трафикант на оръжие Виктор Бут за Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан, съобщиха за Ройтерс източници, запознати със ситуацията.

Уилан, който притежава американски, британски, канадски и ирландски паспорт, беше осъден през 2020 г. на 16 години затвор за шпионаж - обвинение, който той отрича.
Грайнър, на която в Съединените щати е бил предписан медицински канабис за облекчаване на болки от хронични травми, беше задържана на 17 февруари на московското летище "Шереметиево" с пълнители за електронна цигара, съдържащи масло от хашиш, в багажа.

Канабисът е незаконен в Русия както за медицински, така и за развлекателни цели.

Грайнър, която се призна за виновна по обвиненията, заяви, че е допуснала грешка, като по невнимание е опаковала пълнителите за електронна цигара, докато е бързала да хване полета си за Русия.
БТА