Руски съд осъди звездата на американския женски баскетбол Бритни Грайнър на девет години затвор, след като я призна за виновна в притежание и трафик на наркотици, предадоха световните агенции. Тя беше задържана през февруари на московско летище с пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, в багажа и оттогава се намира в ареста.

Американският президент Джо Байдън отхвърли като "недопустима" присъдата срещу баскетболистката и поиска от Русия незабавно да я освободи. Президентът увери, че ще работи неуморно, за да "проучи всички възможни начини" за нейното освобождаване.

"Днес американската гражданка Бритни Грайнър бе осъдена на затвор, която е още едно напомняне за това, което светът вече знаеше: Русия несправедливо задържа Бритни", посочи в изявление Байдън.

Бритни Грайнър
БГНЕС

Бритни Грайнър
БГНЕС

"Съдът признава подсъдимата за виновна" за незаконно притежание и трафик на "значително количество" наркотик, каза съдия Анна Сотникова, преди да съобщи присъдата - девет години лишаване от свобода и глоба в размер на 1 млн. рубли (близо 16 990 долара). Адвокатите на спортистката казаха, че ще обжалват присъдата.

Трийсет и една годишната баскетболистка отрича да е замесена в контрабанда на дрога и в показанията си заяви, че в бързината неволно е сложила пълнителите с канабис в багажа си, тръгвайки за Русия. Тя освен това заяви, че канабисът й е предписан с медицинска цел.

Прокуратурата беше поискала девет години и половина затвор. Съдът в московското предградие Химки отчете като смекчаващи вината обстоятелства самопризнанията на Грайнър и нейните спортни постижения. Времето, прекарано от Грайнър в ареста, се приспада от срока на наказанието. Иззетото масло от канабис ще бъде унищожено.

Бритни Грайнър
БГНЕС

Грайнър беше арестувана в средата на февруари и се озова в геополитическия водовъртеж, предизвикан от руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, заради която руско-американските отношения стигнаха до най-ниската си точка от края на Студената война.

Осъждането на Грайнър може да проправи пътя към размяна на затворници между Русия и САЩ, която да включва 31-годишната спортистка и излежаващия присъда в американски затвор руски оръжеен търговец Биктор Бут, отбелязва Ройтерс. Добре осведомен източник каза пред Ройтерс, че Вашингтон е склонен да размени Бут, чийто живот донякъде е вдъхновил създателите на холивудския филм "Цар на войната" от 2005 г. с участието на Никълъс Кейдж в ролята на Юрий Орлов. Руски представители казаха, че такава не е постигната. Те твърдят, че известната като Би Джи сред феновете си баскетболистка е нарушила законите и трябва да изтърпи наказанието си.

Грайнър призна, че е носела пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, но каза, че го е направила, без да иска. Преди произнасяне на присъдата, тя помоли съдийка да не "слага край на живота ѝ" с тежко наказание и се разплака.

Бритни Грайнър
БГНЕС

БТА