Русия отправи ново предупреждение към Запада във връзка със сделката за износ на зърно с Украйна, като заяви, че трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да може Москва да удължи срока на действие на споразумението след 18 май, се разбира от съобщение на руското външно министерство.

Споразумението, договорено през юли с посредничеството Турция и ООН, осигури на украинските доставки на зърно безопасен коридор в Черно море, след като те бяха блокирани с началото на войната с Русия.

Москва, чиято икономика е засегната от редица западни санкции, многократно заплашваше да се откаже от споразумението, ако останат пречки пред собствения ѝ износ.

В изявление от днес руското външно министерство заяви, че "е трудно да се говори за по-нататъшно разширяване на "Черноморската инициатива" след 18 май", ако Москва не вижда никакъв напредък.

Няма санкции върху руския износ на храни и торове за световните пазари, но проблемите са свързани с вторичните санкции, наложени на корабни и застрахователни компании, както и на банки.

Външното министерство изложи списък с условия за удължаване на споразумението, включително разрешаване на Руската селскостопанска банка да се свърже отново с платежната система SWIFT.

Доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги също трябва да бъдат възобновени, се казва в изявлението.

Условията на Москва включват възобновяване на доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса.

Освен това външното министерство поиска отмяна на ограниченията върху застраховките и достъпа до пристанища, както и на санкциите срещу компании, свързани с производството и транспорта на храни и торове.

От юли насам сделката позволи износа на повече от 27 млн. тона зърно и селскостопански продукти. Тя беше подновявана два пъти.

При удължаването на договореностите през март Русия заяви, че сделката ще бъде валидна 60 дни вместо 120-те дни, предвидени в първоначалното споразумение.
БГНЕС