Арктика
Арктика / iStock/Getty Images
Русия критикува плана на НАТО за разширяване на присъствието си в Арктика - един богат на ресурси район, на който световните сили гледат все повече като на регион със стратегическо значение, съобщи ДПА.

Русия възприема действията на НАТО относно най-северния район на Земята, като негативни, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, според информационна агенция "Интерфакс". "Русия ще защитава своите интереси по подходящ начин", допълни той, цитирайки нуждите от сигурност и "икономически дейности".

Москва предявява претенции към 1,2 милиона кв. км. в Арктика и в частност към суровини като нефт и газ, които има там.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред германския вестник "Велт ам Зонтаг" през уикенда, че "НАТО трябва да увеличи присъствието си в Арктика". Москва е в процес на повторно отваряне на бази от времето на Съветския съюз и разполагането на най-модерните си оръжия в тях, като например свръхзвукови ракети, уточни той.

Китай също има все по-голям интерес към Арктика, въпреки че не е арктическа страна, предупреди също Столтенберг.

Арктика включва части от териториите на Съединените щати, Дания, Финландия, Исландия, Канада, Русия, Норвегия и Швеция, припомня ДПА. 

Йенс Столтенберг и канадският министър-председател Джъстин Трюдо предприеха тридневна съвместна обиколка в Арктика този месец, насочена към защитата на канадската част от района.

С решението на Финландия и Швеция да се присъединят към западния военен алианс, посещението на Столтенберг в Канада подчерта също така статута на Русия, като единствената арктическа държава, която не е член на НАТО.

Държавният департамент на САЩ обяви в петък, че за пръв път ще назначи посланик за специални поръчения за района на Арктика, припомня ДПА.
 
БТА