/ БГНЕС
Русия продължава да струпва войници и наемници в Източна Украйна, предупреди в понеделник британското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.

“Руските сили продължават да се консолидират и реорганизират, като променят фокуса на своето настъпление в Донбас в източната част на Украйна“, пише министерството в публикувана в социална мрежа актуализирана оценка на развитието на военните действия. В нея се казва, че руските войски се прехвърлят в източния украински регион заедно с наемници от частната военна групировка „Вагнер“.

В неделя вечерта Великобритания отбеляза, че Русия все още се опитва да превземе Мариупол, където от седмици се водят тежки сражения. Югоизточният украински пристанищен "град продължава да е обект на интензивни, безразборни удари, но украинските сили поддържат твърда съпротива, запазвайки контрол върху централните райони", обобщиха от Лондон.

В актуализираната оценка се отбелязва, че "Мариупол почти сигурно е ключова цел на руската инвазия, тъй като (превземането му) би осигурило сухопътен коридор от Русия до окупираната (украинска) територия Крим", която тя анексира през 2014 г.
БТА