/ БГНЕС
Очаква се той първо да отиде в Москва, а на следващия ден и в Киев за тази цел
Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси Мартин Грифитс ще бъде в Москва, а утре в Киев в опит да постигне договорка за прекратяване на огъня в Украйна по хуманитарни причини, предаде Франс прес.

Паралелно с това ръководителят на украинската делегация в преговорите с Русия Давид Арахамия каза вчера, че Москва е приела устно основните предложения на Украйна, с изключение на тези, касаещи Крим и допълни, че Киев очаква и писмено потвърждение от руска страна.

Киев: Целият столичен район е освободен

Той направи тези коментари в телевизионна програма. Главният преговарящ каза, че ако има среща между президентите на Украйна и на Русия, то тя най-вероятно ще се проведе в Турция. Украинският главен преговарящ подчерта, че Москва се е съгласила в хода на преговорите, че референдум за неутралитета на Украйна ще бъде единственият начин за излизане от тази ситуация. "Ако украинците не дадат съгласието си за такъв статут, ние ще се върнем или към състоянието на война, или към нови преговори", подчерта Арахамия.

Тези новини идват на фона на отекнали експлозии тази сутрин в Одеса, където градската управа заяви, че става дума за ракетно нападение.

Руските сили освен това продължават да блокират частично Харков, където жилищни и индустриални зони са мишена на артилерийски обстрел. В Мариупол около 160 000 души все още са блокирани от обсадата, а най-малко 5000 жители са убити досега от началото на руската офанзива, според местните власти.

Русия иска да продължи преговорите с Украйна в Беларус

Руските сили се изтеглят от ключови градове близо до столицата Киев и Чернигов, за да се разположат в Източна и Южна Украйна, бе съобщено вчера. "Месец след началото на руската офанзива в Украйна градовете Ирпин, Буча, Гостомел и целият район на Киев бяха освободени от нашественика", съобщи вчера украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр.

Но след изтеглянето в Буча бяха открити трупове на мъже с огнестрелни рани в главата, лежащи на улицата. Няколко души са намерени мъртви и с вързани ръце с бял плат, използван, за да се покаже, че те не носят оръжие. Буча е направо неузнаваем след ожесточените сражения, посочва Франс прес. Според кмета на града Анатолий Федорук близо 300 души са били погребани там в общи гробове. На някои улици има по 15-20 трупа, а колко има в дворовете на къщите все още не е ясно, разказа той и допълни, че всички тези хора са убити с изстрел в главата.
 
БТА