/ БГНЕС
Украинските сили са си върнали контрола върху целия регион на Киев след оттеглянето на руските части от ключови градове, разположени близо до столицата, обяви днес зам.-министърът на отбраната Ханна Маляр, предаде Франс прес.

Селищата Ирпин, Буча, Гостомел и целият регион на Киев са освободени от нашественика, написа Маляр във Фейсбук. Всички тези градове са опустошени от боевете, които бушуваха там от началото на руското нашествие на 24 февруари.

В понеделник украинците обявиха, че се си върнали Ирпин, който беше в руски ръце от края на февруари.

Погребаха близо 300 души в общи гробове в украинския град Буча

Най-малко 200 жители на това градче в северозападните околности на столицата са били убити от началото на руското нашествие, заяви в сряда кметът Олександър Маркушин. Операциите за обезвреждане на мини там продължиха и днес, съобщиха спешните служби, според които след отвоюването на града са били деактивирани 643 взривни устройства. 

В Гостомел, който също е северозападно от столицата, се намира военното летище „Антонов“, което беше атакувано от руските сили на 25 февруари, в деня след началото на руската офанзива в Украйна.

Целта на това „бързо изтегляне“ на руските сили от регионите около Киев и северния град Чернигов е предислоцирането на тези войници в източно и южно направление, каза днес украинското правителство.
БТА