/ БТА
Русия каза днес, че Запорожката АЕЦ е била подложена на обстрел от украинска страна, и уточни, че не е засечено изтичане на радиация, предаде ТАСС, като се позова на руския ядрен оператор "Росенергоатом".

Ройтерс отбелязва, че засега няма коментар от властите в Киев.

По комплекса на най-голямата атомна електроцентрала в Европа са изстреляни 15 снаряда, каза пред ТАСС Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна.
По думите му са регистрирани попадения близо до площадка за сухо съхранение на отработено ядрено гориво и на сграда за съхранение на свежо ядрено гориво.

Не са отчетени радиоактивни емисии, добави Карчаа.

Русия, която окупира през март Запорожката АЕЦ, съобщи и снощи за украински обстрел по обекта в Южна Украйна.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрели на атомната централа, при които бяха повредени сгради и които крият заплахата от ядрен инцидент, отбелязва Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която преди руската инвазия на 24 февруари осигуряваше около една пета от електричеството на Украйна, на няколко пъти беше принудена да работи на резервни генератори, след като беше окупирана от руската армия.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че над 10 експлозии са отекнали в комплекса на централата вчера и днес, предаде Ройтерс. Има щети по някои сгради, системи и част от оборудването. Инспекторите от МААЕ, изпратени в Запорожката АЕЦ, са видели взривове от прозорците на стаите си.

Генералният директор на базираната във Виена агенция Рафаел Гроси определи новината за обстрела като "изключително обезпокоителна".

"Експлозии станаха в тази голяма атомна електроцентрала, което е напълно неприемливо. Кой и да стои зад (този обстрел), той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди, играете си с огъня!", предупреди Гроси в изявление.
БТА