/ БТА
Заместник-ръководител на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е бил отвлечен от руски сили и е задържан на неизвестно място, съобщи украинската държавна компания за ядрена енергия Енергоатом.

В публикация в приложението за съобщения "Telegram" Енергоатом съобщи, че служителят Валерий Мартинюк е бил заловен в понеделник, предаде Ройтерс.

Енергоатом призова ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси да предприеме "всички възможни мерки", за да помогне за освобождаването на Мартинюк. По данни на Кремъл Гроси трябваше да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Руски патрул задържа шефа на Запорожката АЕЦ

Инцидентът се случва след задържането на тогавашния ръководител на централата Игор Мурашов на 1 октомври. Гроси обяви освобождаването му на 3 октомври, след което МААЕ заяви, че Мурашов няма да се върне към задълженията си като ръководител на централата.

Съоръжението, което е най-голямата ядрена централа в Европа, беше превзето от Русия в първите дни на инвазията в Украйна, но все още се управлява от украински персонал.
БГНЕС