Запорожката АЕЦ
Запорожката АЕЦ / БТА
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси обяви възстановяването на външното електрозахранване на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ).

Външното електрозахранване на АЕЦ беше възстановено два дни след загубата на достъп до външно електрозахранване в резултат на последния инцидент“, се казва в съобщение, публикувано на сайта на МААЕ.

В четвъртък Гроси каза, че в резултат на нощния обстрел Запорожката АЕЦ отново е напълно изключена от външно захранване и получава енергия от резервни дизелови генератори. Старшият оперативен състав е уведомил експертите на агенцията в Запорожката АЕЦ за повреда на два участъка от линии на 50-60 км от централата „на територията, контролирана от Украйна“. Генераторите се включиха автоматично след изключване на централата от главен електропровод 750 kV и аварийна линия 330 kV.

АЕЦ „Запорожие“ е в режим на аварийно захранване

В същия ден съветникът на генералния директор на концерна "Росенергоатом" Ренат Карчаа каза, че Украйна е прекъснала два електропровода, по които ЗАЕЦ получава електричество, в резултат на което два енергоблока спряха да доставят топлина на къщите на Енергодар.
БГНЕС