Запорожката АЕЦ
Запорожката АЕЦ / БГНЕС
Запорожката атомна електроцентрала, която е под контрола на руските сили, отново е лишена изцяло от външно електрозахранване, необходимо за поддържането на жизненоважни системи за безопасност, съобщи днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Асошиейтед прес.

Гроси нарече случило се "дълбоко обезпокоително развитие" и припомни, че централата остава без външно захранване за втори път в рамките на пет дни.

Шефът на МААЕ, който вчера се срещна с руския президент Владимир Путин, каза, че наблюдателите от агенцията в Запорожката АЕЦ (най-голямата в Европа) са съобщили за прекъсване на външното захранване и че оборудването за ядрена безопасност и сигурност се поддържа в действие от резервни дизелови генератори. 

РИА Новости: Група украински диверсанти опитали да нахлуят в АЕЦ, ликвидирани са


"Това поредно прекъсване на електроснабдяването на площадката на Запорожката АЕЦ е дълбоко обезпокоително и подчертава спешната нужда от създаване на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност около съоръжението", написа Гроси в "Туитър".

От своя страна поставеният от Москва губернатор на Запорожката област Евгений Балицки заяви, че не е възможно да се създаде зона за безопасност около АЕЦ-а, докато фронтовата линия се намира на 100 километра от съоръжението, предаде Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

"Мога да ви кажа, че да се водят преговори, докато фронтовата линия е на 100 километра от съоръжението... е изключително опасно", заяви Балицки пред държавната телевизия "Росия-24". Той предупреди, че не е възможно централата да бъда спряна, въпреки опасенията, че обстрелът може да застраши допълнително нейната безопасност. "Това не е играчка, не можеш просто да я включваш и изключваш като с електрически ключ", добави Балицки.

Украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" съобщи в Telegram, че руска ракета е поразила Днепърската подстанция в съседната Днепропетровска област, което е довело до спирането на ключова комуникационна връзка към централата и е накарало дизеловите генератори да се включат автоматично.

"Енергоатом" обвини Русия, че не е позволила на конвоя от превозни средства на компанията, превозващи дизелово гориво, да достигнат до атомната електроцентрала в Запорожие, след загубата на електрозахранване в съоръжението.

"Енергоатом" подготви и изпрати още една партида с дизелово гориво за Запорожката атомна електроцентрала", се казва в изявление на компанията. "Въпреки това от 10:00 ч. (местно време) руската страна не разрешава преминаването на конвоя от превозни средства на компанията."
 
БТА