Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Русия издаде днес заповед за арест на Олег Навални, брата на опозиционера Алексей Навални, обвинен, че е нарушил условна присъда. Затворническата администрация настоява той да бъде лишен от свобода, предаде Франс прес.

Заповедта е издадена ден след като Алексей Навални, заклет враг на Кремъл, излежаващ присъда за измама, която според него е политическа, бе включен в списъка на "терористите и екстремистите" на фона на безмилостните репресии срещу критици на властта в Русия през последните две години.

Руски съд остави под домашен арест за още три месеца брата на Навални

Името на 38-годишния Олег Навални вече е в списъка на лицата, издирвани от руското вътрешно министерство за криминални престъпления.
 

Олег Навални бе осъден през август на една година затвор условно по дело за нарушения на санитарните норми, свързани с коронавирусната пандемия, тъй като през януари 2021 г. призовавал сънародниците си да участват в демонстрации с искане за освобождаване на брат му.

Навални спечели европейската награда „Сахаров“


Адвокатът му Никос Параскевов заяви пред Интерфакс, че заповедта за арест е издадена, защото полицията не открила Олег Навални в жилището му. Той каза, че не знае дали последният е напуснал страната като повечето съратници на неговия брат.

В понеделник московски съд регистрира искане от затворническите власти за преобразуване на условната присъда на Олег Навални в ефективна. Според сайта на съда то предстои да бъде разгледано на 18 февруари.
БТА