/ БТА
Той няма да може да присъства на събитието, тъй като е в руска колония от началото на тази година
Алексей Навални беше удостоен с присъжданата от Европейския парламент награда "Сахаров" за свобода на мисълта.

Навални спечели отличието заради своите усилия за оспорване на контрола на руския президент Владимир Путин върху властта.

Решението за присъждане на отличието на Навални е открита критика към Кремъл от лидерите на ЕП.

"Присъждането на наградата "Сахаров" на руския опозиционер Алексей Навални е награда за всички руснаци, които се борят за истината", това заявиха от  организацията на Навални - "Фонд за борба с корупцията".

Церемонията по награждаването ще се състои през декември. Навални няма да може да присъства на събитието, тъй като е в руска колония от началото на тази година. Той трябва да бъде освободен през есента на 2023 г., но срещу опозиционния лидер в Русия са образувани още няколко наказателни дела.

Миналата година белоруските опозиционери получиха наградата "Сахаров". През 2018 г. наградата бе присъдена на украинския режисьор Олег Сенцов, който беше осъден от руски съд на 20 години затвор по обвинения в тероризъм. През есента на 2019 г. той беше освободен като част от обмен на затворници между Русия и Украйна.

Наградата „За свобода на мисълта“ на името на Адрей Сахаров е учредена от Европейския парламент през 1988 г. и се присъжда на хора или обществени организации „за техния изключителен принос в борбата за свобода на мисълта и правата на човека по целия свят“.
БТА и БГНЕС