/ БТА
Руски съд призна лекарката Анастасия Василиева, която е лекувала и подкрепяла критика на Кремъл Алексей Навални, за виновна в нарушаване на правилата за безопасност във връзка с коронавируса, като й наложи едногодишни ограничения.

Василиева, която ръководи профсъюза "Лекарски алианс", беше призната за виновна, че е призовавала хората да се включат в протест по-рано тази година с искане за освобождаване на Навални от затвора.

Властите определиха поведението й като безотговорно и незаконно, предвид наложената заради коронавируса забрана за провеждане на големи обществени събирания. Според Василиева обвинението е било политически мотивирано.

Съдът забрани на лекарката да пътува извън Москва, да излиза от дома си през нощта или да присъства на масови прояви. Тя трябва да се отчита два пъти месечно пред държавен инспектор.

Съдебното решение не й забранява да използва своя мобилен телефон или интернет - подобно ограничение обаче й беше наложено, докато се водеше делото срещу нея.

Василиева лекуваше Навални през 2017 г., когато той получи химически изгаряния на дясното око, след като беше нападнат от проправителствени активисти. Тя го подкрепи публично след арестуването му по-рано тази година по обвинения в нарушаване на условно освобождаване. Впоследствие отношенията й с неговия екип се развалиха, след като много от сътрудниците му избягаха в изгнание.
 
БТА