Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Руски апелативен съд отхвърли днес жалбите на адвокати на Алексей Навални срещу решението на по-долна инстанция, обявила за "екстремистки" организациите "Фонд за борба с корупцията", "Фонд за защита на правата на гражданите" и общественото движение "Щабове на Навални", предадоха Ройтерс и ТАСС.

По-рано Московският градски съд бе удовлетворил иска на прокуратурата тези организации да бъдат обявени за "екстремистки". Съдът постанови тяхното ликвидиране и забрани дейността им.

Поискаха домашен арест за съюзник на Навални

"Апелативните жалби следва да бъдат отхвърлени. В решението на съда на първа инстанция не следва да има изменение", обяви съдия от Първи апелативен съд от обща юрисдикция. Съдебното заседание бе закрито, а публично бе обявено само решението на съда.

"Защитата ще обжалва чак до Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ)", съобщи адвокатът Иван Павлов. По думите му първо трябва да се премине през касационната инстанция в Русия.

"Ще търсим в ЕСПЧ преразглеждане на това дело и имаме достатъчно основания за това, защото съдът толкова бързаше, че допусна редица значителни нарушения", заяви Павлов.

Блокираха уебсайта на Алексей Навални

Критикът на Кремъл Алексей Навални излежава в затвора присъда от две години и половина по обвинения, които според него са политически мотивирани. Той отхвърля обвиненията в екстремизъм и твърди, че действията на руските власти целят смазването на опозицията срещу управляващата партия "Единна Русия" преди парламентарните избори през септември.
БТА