/ БТА
Руската държавна прокуратура поиска от съда да признае Любов Собол, близък съюзник на критика на Кремъл Алексей Навални, за виновна в нарушение на рестрикциите, въведени заради коронавируса и да и наложи редица ограничения за две години, предаде Ройтерс.

Прокуратурата иска от съда да разпореди Собол да не напуска дома си от 22.00 до 06.00 часа на следващия ден в продължение на две години, да ѝ забрани да присъства на масови прояви и политически събрания и да се явява в полицията четири пъти месечно, написа в Twitter адвокатът Владимир Воронин. Любов Собол вече е призната за виновна по обвинение в нарушение на противоепидемичните правила при участието си в неразрешена улична демонстрация в подкрепа на Навални по-рано тази година. Първоначално тя бе поставена под домашен арест. Няколко близки на яростния критик на Кремъл Навални, вкл. неговият брат, също бяха съдени по подобни обвинения. Самият Навални излежава понастоящем присъда от две и половина години заради нарушения на условна присъда по дело за присвояване, което според него е политически мотивирано.

Съюзниците на Алексей Навални казват, че руските власти използват закона, за да заглушат гласовете на опозицията преди парламентарните избори през септември.
БТА