Намиращият се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални обвини Google и Apple, че действат като „съучастници“ на Кремъл, след като компаниите премахнаха приложението му за гласуване по време на парламентарните избори в страната миналата седмица.

„Ако нещо ме изненада на последните избори, не беше, че (президентът Владимир) подправи резултатите, а колко послушно всемогъщите технологични гиганти се превърнаха в негови съучастници“, написа Навални в Twitter.

Apple и Google премахнаха управляваното от опозицията приложение „Интелигентно гласуване“, което съветва привържениците как да гласуват срещу съюзниците на Кремъл миналия петък. Съюзниците на Навални обвиниха технологичните гиганти в "цензура". Критикът на Кремъл заяви, че технологичните гиганти се управляват от "страхливи и алчни" хора.

„Те зоват за „превръщането на света в по-добро място“, но вътре в себе си са лъжци и лицемери”, каза той, цитиран от АФП.

Навални каза също, че е "ужасно разстроен и разочарован" от Павел Дуров, ръководител на приложението за съобщения Telegram. Ботът за интелигентно гласуване също изчезна от приложението по време на изборите. Роденият в Русия Дуров каза, че следва Apple и Google, които „диктуват правилата на играта за разработчици като нас“.

Източници, запознати с решението на Google и Apple, заявиха, че този ход е предприет под натиска на руските власти, между които заплахи за арест на местния персонал на технологичните гиганти.

Кремъл приветства този ход, заявявайки, че технологичните гиганти са се съобразили с "буквата и духа" на руското законодателство.

Руската опозиция обвини властите в масови измами с гласове след тридневното гласуване, в което управляващата партия „Единна Русия“ спечели огромно мнозинство.

Изборите дойдоха след мащабна репресия срещу противниците на Путин.
БТА