Противници на управляващата партия в Русия обвиниха руските власти в масови измами, след като "Единна Русия" спечели на парламентарните избори мнозинство, по-голямо от очакваното, предаде Ройтерс.

Централната избирателна комисия заяви, че при преброени над 99 процента от бюлетините "Единна Русия" е получила почти 50 процента от гласовете. На второ място далеч зад нея е Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) с малко под 19 процента.

Германия иска разследване за измами на изборите в Русия

Този резултат означава, че "Единна Русия" ще контролира над две трети от депутатските места в 450-членната Държавна дума, долната камара на парламента, което ще й позволи да продължи да прокарва закони, без да е необходимо да разчита на други партии.

Преди изборите социолози предполагаха, че недоволството заради спадащите жизнени стандарти и твърденията за корупция може да подкопае подкрепата за "Единна Русия". Но се оказа, че тя печели само с 4 процента по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори през 2016 г.

Някои комунисти в Москва се почувстваха измамени и призоваха за протест в столицата тази вечер. Мястото в центъра на града, което те определиха за провеждане на демонстрация, беше предварително отцепено от полицията.

Един от разочарованите комунисти, Михаил Лобанов, имал голяма преднина въз основа на преброяването на бюлетините от редовното гласуване, но внезапно научил, че е загубил от кандидата на "Единна Русия", след като били прибавени гласовете от електронното гласуване след дълго забавяне.

"Знам, че подобен резултат просто е невъзможен", заяви той в Twitter и призова хората да се съберат, за да обсъдят "следващите стъпки".

В Москва кандидати, противопоставящи се на "Единна Русия", водеха в над половината от 15 избирателни района, но загубиха след прибавянето на гласовете от електронното гласуване.

Путин гласува онлайн на изборите в Русия

"При такъв огромен брой нарушения не е възможно резултатите от изборите за Държавната дума да бъдат признати за чисти, честни и легитимни", заяви Любов Собол, съюзничка на опозиционера Алексей Навални.

Според ЦИК пет партии ще бъдат представени в Думата - "Единна Русия", КПРФ, Либерално-демократическата партия на Русия, "Справедлива Русия" и "Нови хора". И петте партии са смятани за лоялни към властта, посочва ДПА.

Избирателната активност в Москва след обработка на 100 процента от протоколите и при отчитане на онлайн гласуването е била 50,3 процента, съобщи Московската избирателна комисия, цитирана от ТАСС.
БТА