/ Getty Images
Русия е изстреляла модифицирани ракети "Кинжал" срещу украинските пилоти, които скоро ще започнат обучение на произведени в САЩ изтребители F-16. Това е заявил говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Юрий Игнат, цитира Укринформ.

Той е допълнил, че една от четирите руски ракети, с модификация Х-47, е свалена. Другите три ракети са ударили близо до едно от военните летища на Украйна, които са постоянни руски цели от няколко месеца.

Докато летището в Староконстантинов в Западна Украйна е най-често атакувано, атаката на 11 август сутринта е насочена към летището в Колония, също разположено в Западна Украйна, в района на Ивано-Франковск.

Русия свали дрон над Москва, летище „Внуково“ вече работи

"Този ​​път младостта ни беше под прицел“, е заявил Игнат. "Наши млади пилоти, които скоро ще заминат на обучение".

"Това е поредният удар на терористите с ракети Х-47. Ракетите са  насочени към военни летища, които са под прицела на врага повече от месец. А летището в Староконстантинов в момента изпитва най-силно последствията от ударите на руските окупатори", е коментирал той.

Игнат е допълнил, че Русия "иска да удари нашите младежи, лишавайки ни от перспективата за по-нататъшно превъоръжаване с най-новите западни технологии. Но както виждаме, те не успяха в това".

Украинската медия припомня, че на 11 август около 10:00 часа (съвпада с българското време) Русия е изстреляла четири аеробалистични ракети Х-47 "Кинжал“ от четири самолета МиГ-31К. Изстрелванията са извършени от въздушното пространство на Тулска и Липецкая области на Руската федерация, допълва .
Агенция "Фокус"