Най-древните образци на скална живопис, открити на индонезийския остров Сулавеси, са започнали бързо да се рушат заради климатичното затопляне
Най-древните образци на скална живопис, открити на индонезийския остров Сулавеси, са започнали бързо да се рушат заради климатичното затопляне / iStock/Getty Images
Австралийски и индонезийски археолози са установили, че най-древните образци на скална живопис, открити на индонезийския остров Сулавеси, са започнали бързо да се рушат заради климатичното затопляне, пише сп."Сайънтифик рипортс".

ООН: 2020 година е била сред трите най-топли години, регистрирани някога

"Установихме, че този процес е ускорил отлагането на соли на повърхността на 11 рисунки в различни участъци на пещерата край град Марос. Те се отчупват и по този начин се руши скалната живопис", написаха изследователите. Преди седем години група археолози, водени от проф. Адам Брум от австралийския университет "Грифит" се натъкна на най-древните скални рисунки в пещерния комплекс Марос- Пангкеп, разположен в южната част на остров Сулавеси.

Мрачна прогноза: Доклад вещае катастрофален сценарий за човечеството

Някои от тези изображения с животни бяха открити още в средата на миналия век, но до изследването на австралийските археолози никой не знаеше, че тяхната възраст не е 10 хиляди години, както се считаше по-рано, а 40-45 хиляди години. Това ги направи най-древните рисунки не само в Азия, но и в целия свят.

Google показва как промените в климата влияят на Земята (ВИДЕО)

Откриването на това изкуство по думите на Брум, подтикнало екипа му да продължи изследванията с проучването на други пещери на остров Сулавеси. Успоредно с това учените следили състоянието и на вече откритите образци, сътворени от древните художници. Тези наблюдения констатирали, че климатичните промени рязко се отразяват на неолитното изкуство по тези места. Фрагменти от няколко рисунки се отчупили и паднали на пода на пещерата.

Илон Мъск: Лудост е да се излагаме на риск от глобално бедствие

Специалистите подробно ги проучили и установили, че на повърхността на варовиковите стени на пещерата се оформя тънък пласт от солни частици. Те попадат там при изпаряването на водата от съседните оризови плантации и от заблатените участъци на местността.

Тези солни отлагания постепенно се натрупват и повреждат минералната емулсия, защитавала през хилядолетията рисунките от контакта им с водата. Солта отчупва от стените фрагменти с ценните изображения. Този процес през последните години значително се е ускорил.

Заради климатичните промени са се увеличили както интензивността на дъждовете в региона, така и периодите на засушаване.
БТА