/ Thinkstock/Getty Images
Пандемията не можа да предотврати 2020 година да се нареди сред трите най-топли години, регистрирани някога, откакто се водят наблюдения, предадоха световните агенции.

Под ледовете на Гренландия може да тече река, дълга хиляда километра

Те цитират доклад на Световната метеорологична организация, която констатира, че COVID-19 нанесе щети на световната икономика в краткосрочен план и намали емисиите от въглероден диоксид. Но атмосферните концентрации на парникови газове са продължили да растат.

Както прогнозираше агенцията през декември, 2020 е била сред трите най-топли. Ако тенденцията продължи, средните глобални концентрации на CO2 могат да достигна 414 частици на милион, дори и повече, през настоящата година. През 2019 те бяха 410 частици на милион. Това число е с 148 процента над прединдустриалните нива, които обхващат периода 1850-1900 г.

Две хиляди и шестнайста година беше най-топлата година, а нивата през 2019 и 2020 г. бяха толкова близки, така че бе трудно да се определи коя е била по-топла, споделиха специалисти от метеорологичната организация.

Повишените концентрации от метан също предизвикват тревога, като техният ръст се оценява на 260 процента. А нивата на азотен оксид са скочили със 123 процента. Генералният секретар на Международната метеорологична организация Петери Талас заяви, че докладът отново потвърждава, че климатичните промени продължават, независимо от взетите мерки, и тази негативна тенденция ще продължи с десетилетия.

Светът трябва да бъде готов да се сблъска с екстремни климатични събития, които могат да убият милиони хора по света и да нанесат значителни материални щети, каза в заключение Талас.

Мрачна прогноза: Доклад вещае катастрофален сценарий за човечеството

"Времето бързо изтича, за да можем да постигнем целите на Парижката конференция, заяви от своя страна генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Нужно е да направим повече, по-бързо и то сега" заяви Гутериш.

Учените твърдят, че температурите не трябва да се повишат с повече от 1,5 градуса по Целзий до края на на столетието, за да се избегнат катастрофални събития ,според

Парижкото споразумение. През 2020 година средните температури са били с 1,2 градуса по-високи, в сравнение с прединдустриалната епоха. Десетилетието от 2011 до 2020 година се оказа най-горещото.

Въглеродните емисии трябва да се намалят с 45 % до 2030 година спрямо нивата от 2010 година, за да се постигнат набелязаните цели, припомнят агенциите. 
БТА