Илон Мъск
Илон Мъск / Gulliver/Getty Images
Илон Мъск предлага награди от 100 милиона долара за справянето с въглеродния диоксид
Предприемачът-милиардер Илон Мъск предлага награден фонд от 100 милиона долара на изобретателите, които посочат начин за справяне с въглеродния диоксид в атмосферата, предизвикващ глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

"Засега разполагаме само с една планета, заяви Мъск, изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили "Тесла". Дори и да има само 0,1 процента шанс от глобално бедствие, защо да се излагаме на такъв риск? Това е лудост!" През януари Мъск обяви своето намерение да предложи награди от 100 милиона долара, а в четвъртък уточни правилата на инициативата си в Деня на Земята.

Организаторите изтъкнаха, че това е най-големият целеви награден фонд в историята. Инициативата ще продължи четири години до Деня на Земята през 2025 година.

"Готов съм да увелича наградния фонд с времето", заяви Илон Мъск във видеообръщение, в което беше заснет бос, с черна риза на фона на гора. Улавянето на въглеродния диоксид и неговото складиране буди повишен интерес, тъй като глобалното затопляне предизвиква топенето на ледниците, по-силни тропически бури и наводнения във все повече крайбрежни региони.

Докато държавите се опитват да намалят емисиите, учените твърдят, че технологията за улавяне и складиране на въглеродния диоксид ще бъдат ключови за постигане на нулеви парникови емисии до 2050 година.

Проектите в тази насока бяха подкрепени от прохождащи компании в Силициевата долина. В същото време официалните власти по света са разтревожени от бавните темпове на съкращаване на парниковите емисии.

Технологиите по отстраняването на СО2 не са много изгодни в търговско отношение. За премахването на един кубичен метър от този газ са необходими над 300 долара. А всяка година светът отделя в атмосферата около 50 милиарда тона въглероден диоксид. Към 2050 година ще бъде необходимо да бъдат обезвреждани около 10 милиарда тона от този газ.

С наградната инициатива на Мъск се цели да се намерят технологии за отстраняването от атмосферата на 1000 тона CO2 годишно с опция за бъдещо драстично увеличение на количествата. Газът трябва да бъде обезвреден най-малко за 100-годишен период.
БТА